Poartă vorba

Până în anii copilăriei, simţul cutanat prin atingerea corpului stimulează creşterea terminaţiilor nervoase responsabile în activităţile motorii, orientare spaţială şi percepere vizuală a celui mic. Ar echivala la adulţi cu gimnastica făcută pentru a contura anumite trăsături ale corpului, grupe de muşchi.

Îl mângâi pe cel mic în palmă, el descoperă cu uimire că acest fapt provoacă reacţii înăuntrul lui. Apoi el întinde sau retrage mânuţa rotind degeţelele pentru a te apuca sau a se feri de tine şi … dacă se ciocneşte cu atingerea ta învaţă cât trebuie să se retragă pentru a fi în confort.

Când vine la tine în cadă copilul trăieşte momente deosebite! Exersează şi percepe cu uimire senzaţii noi prin contact direct cu propriul corp umed. Fiecare din noi îşi aminteşte cu plăcere de fericirea din ochii celui mic, în acele momente… Atingerea cu corpul mamei sau al tatălui, gelul de duş, bulele de săpun toate însumat fac ca trăirea să fie o minunată aventură.

Atingerea poate lua forma unei îmbrăţişări, a mângâiatului pe burtică, a masajului… poate deriva şi din săruturi, îmbrăţişări, strâns la piept.

Toate acestea vor genera un sentimentul de siguranţă şi căldură, ce va aduce liniştea copilului tău!

Fă un exerciţiu de imaginaţie!

Ai auzit de „sărutul de fluture”pe obrăjori sau de gâdilatul cu ajutorul genelor?

Ce zici de un „sărut de fluture” primit de către copilul tău în timp ce el, cu ochii închişi, aşteaptă iubirea sau o pală de vânt?


Poartă vorba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here