Ca în fiecare toamnă, mulţi dintre copiii noştri aşteptată cu nerăbdare startul la activităţile prestate de Palatul Copiilor. Copiii găsesc aici ateliere de grafică, dans contemporan, fotografie, sculptură, limbi străine, teatru, înnot, balet, creaţie plastică, dans popular, design vestimentar, horticultură, informatică, judo, karate, muzică vocal instrumentală, navomodele, pictură, redacţie de presă, robotică, ski, sah, teatru de păpuşi, volei, baschet, tenis, şi tenis de masă.
Ceva din atmosfera regăsirii la primul antrenament din septembrie, sentimente conştientizate şi de către noi părinţii, mă determină să vă mărturisesc şi vouă din prea plinul ultimilor 9 ani de dans contemporan trăiţi împreună cu Palatul Copiilor din Cluj-Napoca.
E început de şcoală dar timpul s-a oprit în loc cu o seară înaintea orei de dans… pentru că… se pregătea costumul pentru dansul de mâine.
Ajunşi la ora de dans nu simţi distanţa celor 3 luni de vacanţă de vară. Ai crede că s-au despărţit cu o seară înainte! Fiecare copil, cu gândurile şi cu greutatea ghiozdanului lui, ajunge în vestiar, îşi zâmbesc, îşi îmbrăţişează profesoara, schimbă câteva cuvinte. Nu pierd prea mult timpul, se schimbă în linişte şi intră în sală. Fiecare îşi ştie locul şi rosturile, rolul în pregătirea sălii pentru desfăşurarea orei, chiar şi modalitatea în care trebuie să facă încălzirea. Se ajută între ei la exerciţii fără a simţi bariera de vârstă, unii sunt mici alţii deja adolescenţi. În egală măsură observi că îşi acordă timp şi atenţie pentru exerciţiul propriu. Se înţeleg aproape telepatic cu profesoara, e multă linişte..nu, nu e linişte..e echilibru şi determinare..şi siguranţă. E momentul acela al lor..pentru ei!
Ai putea crede că simt pentru încă un moment fericirea… dar e o conştientizare a regăsirii de sine!
“Din experienţă vă spun că fiecare oră ajunge să vibreze aparte în sufletul unui copil”, ne mărturiseşte zâmbind Doamna Ştefania Tanţău, profesor de dans contemporan la Palatul Copiilor Cluj-Napoca.
“Fiecare copil sau adult, fie el spectator sau dansator are propriul stil în care vede, primeşte ori reprezintă un dans, o mişcare, o informaţie. Fiecare privire, gest, sentiment sau minte oferă o altă interpretare, o transpunere a propriei viziuni.
Atunci când dansezi ajungi să explorezi energia naturală şi emoţiile propriului trup pentru a da naştere unor mişcări adesea foarte personale.
Dansul poate fi foarte important pentru sănătatea noastră, atât fizică, cât şi mentală. Copiii primesc o auto-disciplină, iar asta îi ajută să îşi definească propriile limite.
Dansul implică mişcarea întregului corp şi ajută la îmbunătaţirea coordonării, flexibilităţii, forţei şi rezistenţei musculare, susţine sănătatea cardiovasculară, antrenează toţi muşchii din corp, îmbunătăţeşte flexibilitatea, aduce chiar şi beneficii emoţionale.” a mai adăugat doamna profesoară de la cercul de dans contemporan.
Cu micii dansatori trăieşti o altă savoare, aceea a începutului, dar merită parcursă fiecare etapă. Unii aleg să vină peste timp la orele de dans, ani şi ani până ajung la maturitate, depinde de interesul copilului şi de motivaţia părintelui deoarece în anii mici ai copilăriei, de pe la cinci anişori, e un efort să aduci copilul saptămânal la dans. La cei mici apare uimirea că pot să se exprime pe parcursul derulării orelor şi au convingerea că pot mai mult odată cu fiecare spectacol la care participă sub organizarea Palatului Copiilor.
Cei mari au o altă încununare a muncii lor. E vorba de BuBBles!
Aflăm şi de la ei ce simt în orele de dans. Iau foarte în serios întrebarea… imaginea adultului din faţa lor dispare şi încep să noteze fiecare. Pentru mine dansul înseamnă artă, ne scrie o fetiţă de o şchiopă. Pentru mine dansul înseamnă o steluţă frumoasă, scrie Rocsana. Carla scrie că dansul este graţie şi frumuseţe. Altcineva spune chicotind că matematica este grea, dar dansul nu! O fetiţă ce pare mai timidă îmi întinde o hârtie, ea descrie emoţiile prin dans. Ilinca ne spune că dansul face parte din viaţa ei, că înseamnă frumuseţe şi că o poartă cu gândul într-un loc pozitiv. Irina simte dansul ca o evadare de la gândurile negative, ea transpune sentimente în dans. Carolina scrie că pentru ea dansul înseamnă distracţie, creativitate şi talent şi că mai poate însemna şi artă. Spune că iubeşte dansul! Dragoş vorbeşte despre dans ca o eliberare a emoţiilor prin corp. Cât adevăr! Cei care i-au văzut dansând ştiu asta!
O întrebăm pe Doamna profesor Ştefania Tanţău şi despre evoluţia lor. “Componenţa trupei BuBBles, care activează la Palatul Copiilor din Cluj-Napoca este aproape neschimbată de la înfiinţare. Echipa noastră creşte!,,În fiecare an ni se alatură copii foarte talentaţi dornici să experienteze ‘’viaţa de artist’’, emoţiile aplauzelor după fiecare reprezentaţie, dar mai ales mândria de a fi pe podium la fiecare concurs.
Pentru noi ‘’munca’’ şi orele petrecute în sala de dans au devenit o distracţie, o eliberare de stres, uităm de teme şi de sentimentele negative care au încărcat ziua, iar râsetele se aud până la parterul clădirii.
De atăţia ani noi am devenit “familia Bubbles’’ împreună cu părinţii care ne susţin munca, ne apreciază şi ne încurajează atunci când este nevoie. Şi pe această cale le mulţumesc”, declară doamna profesoară.
Ca părinte realizezi că în aceşti ani au învăţat ce înseamnă determinarea, consecvenţa şi constanţa. Aceste atribute îi ajută să ajungă la împlinire!
Aduce-ţi copiii la dans, deschideţi pentru ei porţi nevăzute… unde pe lângă activitatea fizică şi beneficiile pentru sănătate învaţă să se coordoneze cu ei şi cu ceilalţi, să muncească în echipă, să îşi cunoască interiorul, să se definească, să îşi stăpânească emoţiile şi să le transmită celorlalţi. Aici înţeleg ce este spiritul de echipă şi competivitatea… şi ce este mai important..să fie empatici!
Informaţii şi detalii suplimentare găsiţi pe site-ul instituţiei sau la numărul de telefon 0742-691.484, prof. Ştefania Tanţău/ Cercul de dans contemporan.