A douăsprezecea ediție a Festivalului Internațional de Film Kinofest s-a sfârșit, mai mult de 150 de scurtmetraje au fost proiectate în patru orașe, în București la Cinema Elvira Popescu și FotoCabinet, la Timișoara în Ambasada, în Cluj la Urania Palace și la Oradea în Moszkva Cafe. Fantezia a sute de realizatori de film a prins viață pe ecranele Kinofest, pentru trei zile.
Competiția de Ficțiune a fost câștigată de Kevork Aslanyan cu filmul „GETTING FAT IN A HEALTHY WAY”, de 22 minute, o co-producție Bulgaria-Germania.
Synopsis: “Într-o lume unde forța gravitației este mică și oamenii slabi zboară în cer, Constantine nu a părăsit niciodată apartamentul în care locuiește cu tatăl său Atanas. Dar într-o zi, frumoasa stewardesă care se mută în bloc îi va schimba viața lui Constantine pentru totdeauna.”
Kevork Aslanyan (Sofia, Bulgaria, 10/10/1985) a absolvit în 2009 Academia Națională de Teatru și Arte Frumoase din Sofia, secția Editare Film si TV, și a lucrat apoi în filmele premiate la nivel internațional “Shelter” (2010) și “Zift” (2008) dar și la numeroase scurtmetraje. În paralel a regizat propriile sale scurtmetraje, apoi a urmat Academia de Film din Londra, pe care a absolvit-o ca scenarist și regizor (martie 2012) cu episodul pilot de 12 minute a unei comedii negre – “Brit grit feature film (No White)”, la care a participat și ca scenarist.
Filmul „Getting Fat in a Healty Way” a fost selectat în mai mult de 60 de festivaluri internaționale, și a câștigat 26 de premii (Filmul Anului, Cea mai bună comedie, Premiul Juriului, Premiul Publicului, Cel mai bun montaj, etc).
La Kinofest, juriul care a luat decizia a fost format din: Alexandra Paun (scenarist și producător independent de film), Daniel Sur (scriitor, expert la Institutul Cultural Român), Flavia Dima (critic de film). Juriu a motivat astfel alegerea: pentru curajul de a crea un viitor distopic, un Fantesy retro atât de nostim și în condiții de buget limitat. Pentru originalitatea și creativitatea povestii si pentru umor.
La Competiția de Animație, premiul a mers către scurtmetrajul frantuzesc „THE BOLT CONNECTION”, de 7 minute. Autorii sunt: Nicolas Lebas, Claire Cartier, Mathilde Dourdy, Thibault Grunenberger, Maurine Lecerf, Shih-Hui Pan. Este o producție proaspătă, din 2018, iar Kinofest a fost premiera internațională, la care a și câștigat primul premiu; dar suntem foarte siguri că nu este ultimul! Hotărârea juriului a fost unanimă!
Synopsis: “După un raid care se termină prost, un robot firav, șoferul unui robot mafiot, ajunge să se afle în posesia prăzii care nu îi era destinată: o inima umană. Tentat de oportunitatea de a fi ca șefii săi, își pune lui inima, descoperind senzația de a fi viu. Dar acele scurte momente de viață au un preț.”
Autorii sunt absolvenți ai scolii Supinfocom Rubika (din valencienne, Franta) cu licență în regie digitală.
Membrii juriului de animație sunt: Alexandra Paun (scenarist și producător independent de film), Radu Tinc (art-director și proprietar al Meka Studio), Andrei Cotrut (ilustrator, art director), Sorin Pintilii (animator), Emil Plesca (graphic designer). Motivația juriului a fost: filmul este o mică bijuterie – cu design inspirat de Art Deco-ul anilor ’20. Povestea este o întorsătură nouă, originală, a viziunii robotice care apare în animații. Regia și montajul sunt foarte bune, filmul este dinamic, bine tăiat, nu plictisește. Animația este unitară și expresivă, și reușește să mențină același nivel al calității pe întreaga durată a filmului. Povestea este coerentă.
Cea mai Buna Animație Online a fost votată de către public pe canalul Youtube/Kinofest. Scurtmetrajul „RISE” de Jannerson Xavier a adunat cele mai multe aprecieri, dintre filmele finaliste. Este o producție din Brazilia, din 2018, o premieră internațională care s-a petrecut la Kinofest.
Synopsis: din inima Gaiei la porțile lui Empyrean: aceasta este calatoria umană. Indiferent dacă caută siguranță sau Cosmosul, impulsul major care mișcă umanitatea este același care o duce mai sus. Filmul este o odă a nazuinței umane de a ajunge în ceruri și a minunățiilor construite pornind de la acest vis.
Absolvent în publicitate al Universității din Sao paolo, Jannerson a lucrat ca designer și copywriter în agenții de publicitate digitală și în social media, în Sao Paolo, înainte de a ajunge să cunoască lumea extraordinară a animației și a graficii motion. În 2013 a fondat studioul Histeria! Cu partenerul său Daniel Kano. De atunci scrie și regizează toate producțiile studioului.
Vizualul campaniei media a festivalului este semnat de Meka Studio (Radu Tinc).
Festivalul Internațional Kinofest este organizat de Asociația Kinofest, fără nici un sprijin guvernamental, sau de la vreuna din instituțiile de stat din Romania (C.N.C, Ministerul Culturii, A.F.C.N, A.R.C.U., Primăria București, etc). Festivalul nostru a fost refuzat timp de 12 ani de la sprijin și finanțare din partea statului român.
Parteneri în 2018: Radio Impuls, Institutul Francez din România, MIYU.FR, Zile și Nopți, Iqads, Urby App, România Pozitivă, Yotransfer, Modernism, Cinefan, Aarc.ro, Revista Comics, Buzznews, Transylvania Today, Upnews, Cluj Insider, ClujToday, Copilarie.org.