Poartă vorba

Cecilian Sărmăşan, manager SURION

Părinţii, când sunt în căutarea unei bone, să apeleze la firme specializate si neapărat acreditate de către AJOFM în informare, consiliere şi mediere pe piaţa internă a muncii, pentru că atunci se respectă nişte standarde.

Dacă îşi găsesc ei, neapărat să le ducă la psiholog pentru o evaluare psihologică, să le verifice, să le ceară cazier judiciar, să vadă pe site-ul instanţelor de judecată dacă nu au procese pe rol, să meargă acasă la ele şi să vadă mediul social din care provin.

Din punct de vedere al potrivirii dintre copil şi bonă este o perioadă de probă de una sau chiar două săptămâni în care bona vine pe perioada activă a copilului pentru ca acesta să o perceapă ca un partener de joacă. Copilul este cel mai bun barometru. Dacă se bucură că o vede şi există compatibilitate între bonă şi copil atunci lucrurile pot să meargă mai departe.

Dacă este ceva ce părinţii cred că le scapă, atunci trebuie cautat pe altcineva, indiferent dacă prin agenţie sau părinţii caută personal. De multe ori aud: ” Doamna este extraordinară dar totuşi parcă ceva ne scapă… şi la un moment dat îţi dai seama ce e acel ceva!”

Poate să nu fie compatibilă cu copilul, poate să nu fie bona compatibilă cu părinţii, se poate şi asta.

E important ca bona să meargă cu drag şi părinţii să o aştepte cu drag!

Să simtă că este omul potrivit pentru copilul lor şi în casa lor şi pentru asta trebuie să facă tot ce este necesar.

Toate agenţiile care caută bone au psihologi, au baze de date, mai mari sau mai mici, depinde de vechimea pe care o au în derularea acestei activităţi.

Noi suntem de 14 ani pe piaţă, cu un mare cerc de bone. Suntem la a doua sau chiar a patra colaborare cu doamna, e ceva.

Dar părinţii pot să găsească bone şi printr-o agenţie nou înfiinţată care prin alte canale de cautare, alte cunoştinţe, alt cerc de prieteni, poate să recomande o bonă foarte bună.

Important este să-ţi găsească bona potrivită şi să fie totuşi verificată de cineva. Plus că dacă vin prin agenţii întotdeauna există şi un contract, există şi o anexă la contract, o fişă a postului prin care doamna nu poate renunţa de pe o zi pe alta. Când eşti responsabilizat te gandeşti de mai multe ori înainte de a face prostii.

Din experienţă vă spun că există foarte multe doamne care nu vor să îţi dea buletinul, datele personale, mimează umilinţa, se feresc de agenţii, nu vor să vină la agenţii. Acestea sunt persoane care de obicei au ceva de ascuns. Orice agenţie este operator de date cu caracter personal. Nimeni nu trebuie să se teamă că îşi dă datele la o agenţie. Există confidenţialitate, datele rămân în baza de date a acesteia.

Trebuie să aibă încredere în persoana respectivă, să meargă liniştiţi de acasă, să îşi lase cu inima deschisă copilul în grija bonei şi pentru asta trebuie să o cunoască! Este foarte important să facă asta!!!

E important ca bona să provină dintr-un mediu social stabil, să aibă o familie liniştită, să nu vină tensionată deoarece  riscăm să aducă  încărcătura cu ele şi îl încarcă şi pe copil.

Cecilian Sărmăşan, manager SURION

mail: office@surion.ro


Poartă vorba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here