Poartă vorba

 

Planetariul Mobil Educațional, este o iniţiativă minunată a Asociației Astronomice Pluto „fiind un proiect educațional nonformal, menit să atragă micii vizitatori înspre lumea fascinantă a cosmosului, o temă științifică din ce în ce mai populară în rândurile publicului larg din toată lumea. Acest proiect este prezentat de organizatori a treia oară la Cluj.

De această dată, o serie de spectacole interactive de planetariu despre formarea eclipselor și ciclul anotimpurilor au avut loc la Cluj, în 27 și 28 mai 2017.

Reprezentațiile show-ului educațional au inclus explicații de la doi povestitori unplugged, care au interacționat cu publicul, proiecții live spectaculoase și informații referitoare la fenomenele cosmice care determină clima și ne influențează viața în fiecare clipă. Spectacolele s-au desfășurat întrun dom mobil cu diametrul de 8 metri și înălțimea de 5 metri, care a fost plasat în interiorul cinematografului Dacia de pe strada Bucegi.

Spectacolul Eclipsele își propune să suplinească lipsa unei educații astronomice adecvate în școli și să dărâme superstițiile legate de fenomenele cosmice cele mai comune. Conform lui Adrian Filpișan, inițiatorul și coordonatorul principal al proiectului Planetariu Mobil Educațional, „încă mai există printre adulți o fobie legată de eclipse, aspect care se transmite și la cei mici. E un lucru pe care vrem să îl eliminăm 100% prin știință. Vom trata cu prioritate și ciclul anotimpurilor, lucru care, de multe ori, le dă mari bătăi de cap profesorilor, dar și părinților, atunci când vor să le dea explicații coerente copiilor. Oricum, adulții au mari dificultăți în a explica de ce la noi, în emisfera nordică, e iarnă, iar în Australia, în emisfera sudică e vară.”

„Posibilitățile de dezvoltare și cunoaștere ale copiilor într-un oraș mare, cum este Clujul, sunt fantastice, dar depind întotdeauna de deciziile adulților. Ei sunt cei care aleg activitățile de weekend ale celor mici. Noi ne bucurăm că există copii care nu au lipsit de la nicio temă prezentată de noi, fie că a fost vorba de constelațiile străbunilor, fie de rover-ul Curiosity și Galileo Galilei. Experiențele din planetariul mobil sunt evenimente educaționale unice și merită trăite de toate familiile”, a declarat Adrian Filpișan.

Proiectul de educație astronomică este unic în România prin caracterul său interactiv: „Noi credem foarte mult în importanța învățării prin poveste, prin interacțiune și prin distracție. Pentru un copil e infinit mai ușor și mai plăcut să învețe ce e o eclipsă de Soare văzând corpurile cerești proiectate deasupra sa, pe bolta domului, însoțite de explicații live, interactive, decât privind o ilustrație într-un manual școlar”, a completat acesta.

Spectacolele s-au desfășurat între orele 9:00 și 18:00, din oră în oră, cu începere la orele fixe. Durata unei proiecții a fost de aproximativ 45 de minute, intrarea a fost LIBERĂ. Domul în care s-au desfășurat spectacolele are o capacitate de 60 de locuri.

Accesul la eveniment s-a făcut pe bază de rezervări prin emailul:

contact@planetariumobil.ro, sau cu 15 minute înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile.

Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult.

Evenimentul de la Cluj s-a desfășurat în parteneriat cu Cinematograful Dacia și Calendarul Magic.”

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați pagina de Facebook a proiectului. 


Poartă vorba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here