Biblioteca Judeţeană ” Octavian Goga” înţelege nevoia de formare a deprinderilor de comunicare la micuţi şi vine în întâmpinarea părinţilor cu un proiect derulat prin Secţia pentru copii din cadrul bibliotecii publice.
Reprezentanţii bibliotecii spun că ” secţia pentru copii este cea mai importantă secţie.
Aici se formează viitorii adulți, la educaţia cărora participă nu numai şcoala şi familia, ci şi bibliotecarul, îndrumătorul în lectură şi mediatorul între sufletul copilului şi carte.
Un proiect de succes pentru preşcolari ce se desfăşoară săptămânal la secţiile pentru copii a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj este Ora poveştilor.
Scopul acestuia este de a atrage către bibliotecă părinţi şi copii, de a stimula interesul pentru lectură a celor mici, precum şi încurajarea petrecerii timpului liber în spaţiile bibliotecii a întregii familii.
Obiectivele urmărite prin acest proiect sunt cele de familiarizare a copiilor cu literatura specifică vârstei lor, dezvoltarea gândirii şi imaginaţiei creative, formarea abilităţilor de exprimare şi comunicare, educare şi informarea prin distracţie şi joc.
Copiilor le place să li se citească.
Pentru părinţi acesta nu este timp pierdut, ci timp investit.
Povestea în cadrul acestor activităţi este folosită ca mijloc de comunicare şi metodă de instruire. Fiecare întâlnire este atent planificată de către bibliotecar.
Sunt selectate poveşti potrivite categoriei de vârstă a participanţilor, poveşti atât din folclorul românesc cât şi cel universal, valorificându-se astfel fondul de carte al bibliotecii.
Copiii din zilele noastre sunt mai informaţi, mai energici, au o imaginaţie mai bogată, de aceea, pentru a evita plictiseala sunt utilizate diverse metode de activizare a lecturii cum ar fi: lectura predictivă, analiza şi interpretarea imaginilor, dramatizarea, jocul de rol, jocul de cuvinte, jocul cognitiv-distractiv.
Citesc copiilor poveşti atât bibliotecarii, dar şi invitaţi din rândul scriitorilor clujeni (Flavia Teoc, Gabriela Genţiana Groza), actorilor (Doina Dejica actriţă a Teatrului de Păpuşi Puck, Angelica Nicoară, actriţă a Teatrului Naţional Cluj), oameni de radio (Anca Băltan, Ioana Bindea), alte personalităţi ale vieţii culturale clujene, voluntari din rândul părinţilor, studenţilor, elevilor.
În anul 2010 a fost semnat un protocol de colaborare între biblioteca judeţeană şi Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, instituţia de învăţământ clujeană care pregăteşte viitorii educatori şi învăţători. Pe parcursul anilor, zeci de elevi ai acestui colegiu au activat ca voluntari în cadrul Orei poveştilor.
Impactul acestui proiect este evident. În urma activităţii desfăşurate, copiii i-au cunoştinţă de diferiţi scriitori şi creaţiile lor, învaţă să deosebească binele de rău, bucuria de tristeţe, frumosul de urât, utilul de dăunător, cunosc interacţiunea dintre om şi natură, iau cunoştinţă de mediul înconjurător.
Micuţilor li se formează deprinderi de comunicare, li se pun bazele concepţiei despre om şi lume.
Datorită succesului activităților, proiectul s-a extins, acum lecturându-se povești nu numai în limba română, ci și în maghiară sau engleză.
Așadar, așteptăm copiii să citim împreună povești!”
Programul Proiectului Ora poveştilor este în fiecare miercuri şi joi, începînd cu orele 17.00, după cum urmează:
Miercurea
Ora poveștilor în limba engleză, ora 17.00, sediul central, Calea Dorobanților, nr. 104, American Corner, etaj V, est
Ora poveștilor în limba română, ora 17.00, Filiala „Traian Brad”, cartier Mănăștur, Strada Izlazului, nr. 18, Filiala Kogălniceanu, Strada Mihail Kogălniceanu, nr. 7, Filiala Zorilor, Strada Observatorului, nr. 1
Ora poveștilor în limba maghiară, ora 18.00, Filiala „Traian Brad”, cartier Mănăștur, Strada Izlazului, nr. 18
Joia
Ora poveștilor în limba română, ora 17.00, sediul central, Calea Dorobanților, nr. 104, parter vest
Ora poveștilor în limba maghiară, ora 17.00, Filiala Zorilor, Strada Observatorului, nr. 1