Lecţiile de muzică sunt mai mult decât o metodă de relaxare, de delectare a simţului auditiv sau o activitate extracuriculară. Această artă constituie o terapie pentru dezvoltarea creierului la copii, prin coordonarea mişcărilor şi a abilităţilor.
Deşi ţi se pare că nu faci altceva decât să te distrezi, în tot acest timp, creierul lucrează.
Chiar dacă nu-ţi dai seama, faci o multitudine de lucruri în aceelaşi timp: ţii ritmul, respiri, iţi mişti degetele pe anumite clape. Chiar exprimi anumite idei şi emoţii când cânţi o piesă. Este în acelaşi timp ştiinţă şi artă.
Studii recente arată că cei care ascultă muzică de mici citesc mai repede şi au un IQ mai ridicat.
Copii care iau lecţii de muzică ştiu să işi gestioneze mult mai bine emoţiile iar asta duce la scăderea riscului de apariţie a anxietăţii şi a depresiei, a eventualelor probleme de atenţie sau comportament agresiv.
Una dintre calităţile celor care fac acest lucru este autodişciplina. Trebuie sa fii disciplinat pentru a stăpâni un instrument. Trebuie să iţi aranjezi în aşa fel timpul, încât să ai rezervate zilnic câteva minute să exersezi.
Îţi eliberează mintea şi inima de anxietăţi, spaime şi bariere, indiferent ce vârstă ai avea, deoarece sufletul învaţă să se lase purtat de muzică.
Ai un sentiment de împlinire ce te cuprinde etapizat. La prima piesă învăţată ai un sentiment de frustrare. Când însă reuşeşti să o cânţi cu ochii închişi, nu poţi descrie în cuvinte satisfacţia pe care o trăieşti. Nu contează că e doar o piesă simplă. Este suficient să capeţi încredere în tine.
Prin muzică înveţi o limbă specială. Se spune că muzica este o limbă universal deoarece în toată lumea oamenii cântă după aceleaşi note.
După ce înveţi să cânţi la un instrument poţi merge în orice ţară şi poţi „vorbi” acea limbă. Vei şti limba specială pe care o cunosc doar muzicienii.
Cântatul la un instrument înseamnă şi activitate fizică. Necesită multă coordonare fină. Trebuie să îţi mişti mâinile şi degetele în acelaşi timp. Instrumentele de suflat te invaţă cum să respiri. Dupa ce cânţi o perioada de timp, vei simţi o oboseală plăcută, ca şi cum ai fi făcut sport.
Noi la “Incubatorul de Arte Cluj – Floresti” le dăm posibilitatea copiilor, prin joc, să exploreze diferite instrumente muzicale iar în timp acestea pot înlocui cu succes alte activităţi cum ar fi jocurile pe calculator sau privitul la televizor.
În acest fel copii capătă încredere în forţele proprii, devin mai creativi, îndemânatici, intuitivi şi nu în ultimul rând, prin muzică învaţă să aprecieze Frumosul.
Adela Pălăcean, Profesoară de pian