Poartă vorba

Pentru familiile care îşi petrec vacanţa în Munţii Apuseni, una dintre cele interesante posibilităţi de petrecere a timpului liber este o excursie cu Mocăniţa. Trenul cu ecartament îngust a fost repus în circulaţie pe o distanţă de 10 kilometri, între Câmpeni şi Abrud. La fel şi pentru cele car îşi petrec vacanţa în Maramureş, în zona Vişeului, unde excursia cu Mocăniţa pe Valea Vaserului poate oferi o amintire de neuitat. Excursia cu Mocănița este o soluție, de asemenea, și pentru cei care își petrec zilele libere în sudul Transilvaniei.

 

Pentru mulţi dintre cei care participă la excursii cu Mocăniţa, zecile de minute în care străbat distanţa dintre Câmpeni şi Abrud şi retur reprezintă o adevărată călătorie în timp. Linia de cale ferată cu ecartament îngust a fost pusă în funcţiune pe vremea Imperiului Austro-Ungar şi lega Turda de cele două orăşele din inima Carpaţilor Occidentali. Mocăniţa a fost închisă în a doua jumătate a anilor 1990, însă, de câţiva ani, un întreprinzător austriac a redeschis un mic segment de cale ferată, potrivit ClujToday.ro.

Un om de afaceri din judeţul Mureş doreşte să redeschidă pe cheltuiala sa traseul lung de 23 de kilometri dintre Baia de Arieş şi Lunca Arieşului. Însă fostul preşedinte al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, istoricul Leonard Horvath, crede că cea mai potrivită soluţie ar fi ca aceste iniţiative private să fie completate cu un proiect al autorităţilor, care să atragă fonduri europene pentru redeschiderea întregului traseu, lung de 110 kilometri.

Citiți mai mult AICI


Poartă vorba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here