Pune-te în „papucii” copilului tău, caută să vezi şi să simţi cum arată lumea pentru el.
S-ar putea să nu-ţi displacă portocaliul…
Atunci când un copil are un comportament neadecvat, prima reacţie- în loc să îl acuzi- ar trebui să fie întrebarea „de ce?”.
Aminteşte-ţi şi de vârsta copilului tău. Ce aşteptări sunt realiste, ce trebuie să-l înveţi? La copilul mic atunci când se mişcă haotic, vrea să coboare din cărucior sau din scaunul de maşină poate îi e sete, sau foame… poate îi este cald sau frig, sau poate este obosit şi are nevoie să te opreşti pentru un minut de conectare. Nu considera totul un „moft” în graba spre următoarea problemă ce o ai de rezolvat. Poate că vrea să ştii că el îşi doreşte o viaţă mai puţin agitată… sau, vrea stimulareee…
Copii sunt creativi şi curioşi. Poate dezordinea şi gălăgia pe care o fac spune ceva despre starea sau modul lor de a percepe anumite situaţii, nu urmăresc să enerveze ci doar să atragă atenţia. Poate că el vroia să îţi arate ce lucruri minunate a descoperit şi tu îl treci de la fericirea aceea de moment la supărare şi confuzie.
Caută să vezi comportamentul turbulent ca fiind faşcinant şi rămâi calm. Ehei, uşor de spus, greu de făcut… te asigur că merită!
De câte ori îl cerţi îl derutezi pe copilul tău şi îl faci să se ruşineze pentru că tu nu înţelegi mesajul adevărat al comportării lui. El trece de la fericire la confuzie.
Noile deprinderi sociale, cum ar fi mersul la creşă, grădiniţă sau la scoală se însuşesc în timp, cu răbdare şi repetiţie!
Ai auzit de abordarea ” la inceput mai putin restrictiv”? E un sistem minunat ce vă dă amândurora timp să vă intuiţi şi să vă obişnuiţi cu noua situaţie. Daţi-vă timp! Foloseşte cea mai blândă dintre aceste intervenţii la început. Fii acolo, prezent fizic şi psihic ca suport şi nu folosi metode mai severe decât dacă cele mai blânde nu dau rezultate.
Aşa dezvolţi comportamente adecvate noii situaţii şi reuşeşti să transformi provocările în ceva pozitiv. Deprinderile noi trebuie învăţate sârguincios şi încurajate. Doar aşa creezi un comportament adecvat şi îl înlături pe cel nedorit.
După ce copilul împlineşte vârsta de un an, toamna capătă noi conotaţii funcţie de etapa pe care o ai de parcurs… primii paşi în cresă, grădi, noi colegi, o noua”doamnă”, scoală… trăiri, trăiri, trăiri…