Poartă vorba

”E incredibil câte lucruri poți să retrăiești prin ochii unui copil sau câte lucruri poți percepe în altă lumină” își începe Cristina povestioara, depănând amintiri pe o fărâmă de zâmbet.

”Eram în florărie, într-o dimineață liniștită de vară, cu gândurile mele concentrându-mă pe executarea unor aranjamente florale. Îmi distrag atenția doi ochișori albaștri, cadrați de un păr blond cârlionțat, lipiți de vitrina magazinului. Nu îmi dau seama ce m-a făcut să mă transpun în altă dimensiune mentală: tonul cristalin al vocii fetiței sau întrebarea pusă de către ea: Tanti, nu mai toarnă piticii tăi apă?

Fetița locuia în vecini și în fiecare dimineață, însoțită de bunica ei, în drumul spre gradiniță se oprea în fața vitrinei mele plină cu flori pentru a le admira. Era un ritual ce se derula de ceva vreme, uneori ieșeam și îi ofeream câte o floare… dar nu reușeam să închegăm o conversație. E o fire mai retrasă, o scuza bunica.

Așadaaar…. piticii mei nu mai toarnă apă…. ies grăbită și mă uit în vitrină. Zâmbesc și exclam: Ai dreptate, iubire! Piticii mei nu mai toarnă apă (uitasem să cuplez la curent fântâna arteziană). Apăru un zâmbet larg pe chipul fetiței în timp ce ochișorii albaștri mă priveau îngăduitori. Explicația era atât de simplă: au obosit piticii!!!”

Este incredibil cum copiii găsesc modalități de comunicare prin elemente inovatoare atunci când le au la îndemână. Totul e să le dai timp și să începi cu lucruri simple care să îi ajute să își exprime emoțiile și gândurile. Dacă se vor simți confortabil vor începe să creeze, să deseneze sau să scrie și de ce nu … să vorbească.

Așa vor dobândi un obicei de auto-exprimare, dezvoltându-și comunicarea în imagini și ulterior în cuvinte deoarece lumea copilăriei este o lume în care detaliile, culorile, liniile și formele, texturile și mirosurile diferite creează o lume magică.

Fă și tu să curgă apă prin ulcioarele piticilor! Deschide și construiește linii noi de comunicare cu copilul tău chiar și prin intermediul florilor și al materialelor folosite în design floral.


Poartă vorba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here