E nevoie de improvizație și răbdare pentru a scoate copilul din prezentul în care el e ancorat… senzația de plăcere, adrenalina unei experiențe senzoriale de neuitat, zăpadă care scârțâie sub apăsarea pașilor, vânt care adie, căldura soarelui, aer rece, căldura emanată de organismul în mișcare plus emoția jocului, pârtiiieee, aventură… cu tati.
Tu simți prin toți porii că ai avea nevoie de o pauză dar cum să i-o spui… Dacă o faci direct vei deveni, din camarad de joacă, dușman. Mai bine angrenează-l într-o altă etapă a jocului, în care vei avea și tu timp să îți tragi sufletul.
Învață-l să se relaxeze în mod conștient și să se simtă bine în prezent.
De ce avem nevoie: de tati, de sanie, îmbrăcăminte comodă, un loc liniștit și eventual o păturică în care să învelim ursulețul când îl așezăm la visare.
- După 10 ture de tras sania, cărat copilul în sus pe derdeluș și lansat în vale ”grijind frumușața” să nu își prindă picioarele sub atelaj….descoperă cum scoți din stare un ursuleț înghețat și plin de adrenalină!!!
Ești pregătit?
- Asemeni unui ursuleț obosit, te întinzi pe spate pe sanie cu brațele și picioarele întinse. Începi să simți cum membrele ți se îngreunează și spatele stă drept pe sanie. Respiră liniștit, ursuleeț!!!
Ți se îngreunează și pleoapele, îți închizi ochișorii… pune-ți palma pe burtă și încearcă să simți cum se urcă și coboară, atunci când inspiri sau expiri.
Gata? Suuper…
- Imaginează-ți deasupra ta un nor albastru. Respiră liniștit. E mare norul? E mic? Norul albastru începe să strălucească. Se întâlnește cu un nor roz care și el la rândul său începe să strălucească. Norul roz ți se pare ușor? Ți se pare greu? Respiră, ursuleț!
Ai reușit? Buun…
- Continuă respirația liniștită și lasă-te ursuleț purtat de norul care îți place cel mai mult. Mai târziu vom povesti cum s-a întâmplat.
Felicitări! Ai reușit să ajungi până aici… se pare că ursulețului nostru îi plac norisorii roooz. Îi vezi și tu, tati?
Dacă nu reușești să-ți imaginezi, întoarce-te întotdeauna la senzația pe care o ai atunci când palma ta se ridică și coboară în timp ce respiri.
Recomandare: poți încerca variațiuni la partea de imaginație. La copii între trei și cinci ani folosește texte ușoare.
Beneficiile exercițiului: relaxare, deconectare, copilul învață de la o vârstă fragedă să își cunoască în mod corect schema corpului. Să fie capabil să se relaxeze în mod conștient și să se simtă bine în prezent.
„Până și adulții” fac asta pentru a se simți bine și pe deasupra mai și funcționează. Astfel se dezvoltă un obicei comun care este foarte util!
Sfat: Din când în când roagă copilul în timpul jocului să fie atent la zgomotele din jurul lui, astfel subliniind faptul că este ancorat în prezent.