Poartă vorba

Interesante și cursurile acestea de parenting… rămâi cu câte o idee ce sigur o vei aplica cu succes.

O doamnă timidă, drăguță de altfel, își face auzită vocea din mulțimea aflată în sală. ”Știți, eu am doi copii, care zilnic, în mașină, în drumul spre școală se ceartă pe fructele și biscuiții din pachețele…al tău e mai mare, mai roșu…

-Bine, dar le pui, de exemplu, mere la fel?  …întreabă Oana

-Da, replică doamna! Cel puțin mă strădui, dar tot se întâmplă ca un colț de biscuite să se rupă și atunci apar nemulțumirile…

Încep râsete în sală…ehe… nouă ne spui? și ai noștri fac la fel! Râsetele sunt urmate de o izbucnire a sălii în momentul în care Oana Moraru replică:

-Eu intenționat le-aș pune diferite… am zâmbit, apărea elementul surpriză… Ca să înțeleagă și ei că sunt diferiți și pe fiecare îl iubesc pentru el, pentru ce îmi place la el. Și continuă: Vouă, dacă v-ar spune soțul sau iubitul că vă iubește la fel ca pe fosta v-ar plăcea? Aam râs și eu….

Așa e, cât adevăr… nu văzusem niciodată așa lucrurile… evident că vrei să fi iubit pentru tine, pentru ceea ce ești, să nu fie nimeni altcineva iubit la fel ca tine.

Și ca să întipărim explicația s-a dus cu vizualizarea acesteia mai departe: închipuiți-vă că relația construită de fiecare dintre noi cu celălalt e învelită într-o bulă de săpun: tu cu soțul, tu cu copilul, copilul cu tatăl.

Atunci când apare un copil creăm încă o bula de săpun fiecare cu copilul. Și ce faci atunci îl iubești mai puțin pe soț? Nu, îți iubești altfel copilul. Dragostea nu se împarte…. se multiplică!!!

Ei.. apare și un al patrulea. Îi spui copilului mai mare că va avea un frățior, că tu îi vei iubi la fel. Vine și ce faci? Îi spui: hai și tu cu noi în aceeași bulă? Închipuiți-vă cum ar fi dacă soțul ar veni acasă cu o domnișoară și v-ar spune că și pe ea o iubește la fel de mult și că de mâine trebuie să locuiți în aceași bulă de săpun??? …Nu, nu se poate asta…. Așa și cu al doilea copil … și al treilea… adăugăm relații…bule de săpun cu fiecare în parte: tu cu copilul al doilea, tatăl cu copilul, frații între ei. Nu suntem diferiți? Și iubim diferit.

Așa fiecare va înțelege că este special, că este iubit pentru calitățile lui, pentru el și că legătura pe care o are cu mama este indestructibilă, este unică… la fel legătura cu tatăl… cu fratele sau sora.

Altfel, copiii simt că îi iubești diferit și că sunt iubiți diferențiat… și nu vor face decât să te provoace pentru a-ți demonstra ceea ce este evident.

Iubirea nu se împarte, se multiplică!!! Suntem diferiți și în consecință suntem iubiți diferit și unic… doar pentru noi!!!

Mulțumim Oana Moraru, multumim Playful Learning Centru Educațional

Foto: vision.org


Poartă vorba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here