Poartă vorba

Se aude alarma… nu, nu e de la clopoțelul care sună ci de la telefonul care te anunță că trebuie să te trezești, acum… Brusc îți simți inima că bate mai tare și într-un final realizezi … azi este prima zi de școală a puiului tău!!!

Ești la al doilea început, că doar s-a încheiat grădinița, conștientizezi că nu ai de ce să te îngrijorezi. Totuși nu îți dă pace un sentiment de neliniște.

Ce poate să se întâmple azi: emoții pozitive, zâmbete, flori, o festivitate, regăsirea clasei de curs pe care ați vizitat-o în Ziua Porților Deschise și revederea cu Doamna Învățătoare. Aproape de copil, până și în sala de curs, ai posibilitatea să experimentezi împreună cu el chiar și primele semne de socializare și integrare în noul grup, clasa. În săptămânile viitoare este timp pentru toate…

Așa că dă-ți posibilitatea să te bucuri și insuflă-i și lui bucurie și siguranță. Ți-ai făcut ”temele” pentru această zi!  Ați vizitat împreună școala, l-ai ajutat să își regleze programul de somn, ai discutat deschis cu el despre ce înseamnă această etapă, i-ai insuflat până și simțul independenței… Cine va avea dulapul lui cu cheie și lucruri personale de care va trebui să aibă grijă?

Până și el ți-a povestit zilele trecute despre noul ritm pe care îl va avea la școală și despre noile activități: învață cântece noi, litere și cifre noi, să adune, să numere, picteză, se joacă. În timpul săptămânii se va trezi la șapte, își ia micul dejun, se spală, se îmbracă și… la școală îl așteaptă noi orizonturi  și …noi colegi. Speră că își va face și un nou prieten… ”O să am un prieten pentru toată viața?”

Își știe bine programul, doar s-a documentat: „Și câte zile libere o să am de la școală? Sper că face repede orele! Uite, arată la televizor rechizitele mele de școală!”

Acomodarea copilului cu mediul școlar se va face într-un mod cât mai prietenos, principalul context de învățare fiind jocul.

După prima clasă veți fi pregătiți pentru ”învățare”… fiecare din perspectiva lui!

 

 


Poartă vorba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here