Doctorul Mihaela Vințan, specialist în neurologie pedriatică a explicat în cadrul emisiunii Doctor online moderată de Bianca Pădurean la Via Cluj TV ce tip de întârzieri în dezvoltarea copilului ar trebui să ne alerteze.
Nu realizezi cât de importantă e dezvoltarea cerebrală armonioasă a micuțului tău decât târziu… sarcina și nașterea au decurs normal… abia după aproximativ trei luni te preocupată modul în care își ține căpșorul, statul în șezut, ulterior mersul.
Sunt suferințe cerebrale ce pot apărea în timpul nașterii chiar și înainte de naștere.
E important istoricul nașterii. Afecțiunile cerebrale pot surveni după o naștere la care puiul a suferit traumatisme, după un travaliu dificil, o expulzie dificilă, sau chiar crize epileptice la naștere.
Afecțiunile cerebrale intrauterine, gen malformații ale sistemului nervos central sau ale măduvei spinării, pot fi depistate la un RMN.
Problema apare în cazul afecțiunilor cerebrale intrauterine mai puțin vizibile. Acestea nu pot fi depistate intrauterin. După o perioadă relativ normală de dezvoltare a sugarului observi pe la 3-4 luni o asimetrie în dezvoltarea lui, situație care ar trebui să te îngrijoreze… E momentul să te adresezi medicului de familie și ulterior neurologului pediatru.
Doamna doctor Mihaela Vințan, specialist în neurologie pedriatică, ne ofera în cadrul emisiunii Doctor online la Via Cluj TV anumite repere relevante: când anume ar trebui să te îngrijorezi, ca părinte, ce fel de întîrzieri pot fi recuperate sau ameliorate prin tratament, de ce kinetoterapia poate fi o modalitate de bază în tratarea retardului psiho-motor sau a întârzierilor în dezvoltare.
Scopul urmărit prin tratamente și terapii este ”independența în ziața de zi cu zi a copiilor”, viitori adulți așa cum atrage atenția și doamna doctor Mihaela Vințan ”creierul nu se vindecă, dar se reorganizează”.
Să avem în vedere aceste aspecte în viața de părinte! Dacă apar anumite probleme în dezvoltarea copilului (mișcări, limbaj, contact social, etc) e nevoie de constanță, răbdare și perseverență în timp. Să raportăm aceste atribute atât la tratamentele și terapii folosite cât și la oferirea suportul psihic și afectiv în cadrul familiei, părinți și implicit copil…
Urmariti emisiunea cu Doctorul Mihaela Vințan la Via Cluj TV, chiar AICI.