Încă de la grădiniţă insuflăm sentimentul de apartenență copiilor noștri. Ei învață despre familie: părinţi, fraţi, bunici, rude mai apropiate sau mai îndepărtate, înțeleg că îi leagă un sentiment de iubire și siguranță. Apoi învață despre prietenie și colectivitate, despre competiție, despre ajutorul ce trebuie dat colegilor care, dintr-un motiv sau altul, se adaptează mai greu în grădiniță.
Odată cu noi evenimente sau sărbători acumulează informații și așează trăiri. Discută despre aceste lucruri în grădiniță cu doamnele și dacă ești norocos îți vorbește și acasă despre ele.
Ziua Naţională, cu precădere Centenarul Marii Uniri, este un bun prilej de a aborda astfel de subiecte pe teme de istorie cu copilul atât la grădiniță cât și acasă.
Învitați fiind la unul din evenimentele organizate de către copiii din Grădinița cu PP Licurici am intuit și noi, cei mari, cum apare, se dezvoltă, se consolidarea și se manifestă sentimentul patriotic.
”Proiectul educativ ”Sărbătorim și noi cei mici Marea Unire” este desfășurat de către toate cadrelele didactice, părinții și bunicii copiilor din cadrul Grădiniței cu PP Licurici. Acest program coordonat de către director D-na Prof. Nicoleta Bucur, Prof. Mădălina Orghidan și subsemnata are ca și obiective generale: cunoaşterea unor elemente de istorie, geografie, religie care definesc portretul spiritual al poporului român; stimularea dorinţei de cunoaştere a realizărilor strămoşilor noştri precum și dezvoltarea imaginației creatoare privind evenimentul aniversat. Pe parcursul a două săptîmâni am realizat pe această temă activități de conștientizare prin desen, pictură, modelaj, postere, am confecționat împreună insigne aniversare și stegulețe” ne spune Prof. Adina Radu.
Intrați în sălile de grupă s-au deschis porțile spre trecut. Da, avem trecut! Avem costume naționale, tricolor… și baloane… Entuziasmul și bucuria sunt molipsitoare. Doream doar să filmăm câteva cadre dar am sfărșit cântând cu ei, dansând, râzând și recitând poezii… atât cât ne mai aminteam și noi.
Ne-au povestit îmbujorați despre costumele lor populare. Până și postura corpului lor îți vorbea despre mândria de a purta un costum popular: ” ia mea este mai frumoasă… eu am tricolor, uite…. am poale cu albastru… și zadie, cu roșu..” Am primit chiar și îmbrățisări..
”Și acum 100 de ani a existat și o Mare Unire!!!” Da…da, atunci toți românii s-au unit așa cum ei azi se țin zâmbitori de mânuțe în timp ce cântă și dansează. Cu siguranță au avut aceelași entuziasm și bucurie ce a vibrat în urarea lor de final: La Mulți Ani, România!