Poartă vorba

Decontarea navetei elevilor, extinderea programului „Masa caldă” şi stabilirea costului standard pentru unităţile de învăţământ preuniversitar sunt trei măsuri pe care ministrul Educaţiei, Monica Anisie, le-a propus recent Guvernului.

Potrivit AGERPRES, ministrul a declarat după ședința de Guvern de marți că măsurile pot fi luate cu modificarea unor ordonanțe de urgență.

„În această seară am propus Guvernului României trei măsuri bune pentru sistemul de educaţie. Prima ordonanţă de urgenţă este de modificare a art. 84 alin. 3 din Legea Educaţiei Naţionale. În felul acesta se armonizează legislaţia privind naveta elevilor, decontarea acestei navete, având în vedere faptul că decizia Curţii Constituţionale prevedea modificarea acestui articol, şi anume, se referă la sintagma ‘decontării pe bază de abonament’. Această modificare pe care, în seara aceasta, am realizat-o este un prim pas pentru deblocarea decontării navetei elevilor. Pentru că această OUG va fi urmată de o hotărâre de guvern prin care vom stabili modul în care se va face această decontare a navetei elevilor”, a declarat Monica Anisie.

O a doua ordonanţă de urgenţă prezentată Guvernului este cea privind programul-pilot pentru acordarea unui suport alimentar preşcolarilor şi elevilor din învăţământul preuniversitar de stat, în sensul extinderii programului la peste 65.000 de copii. Programul va fi astfel extins de la 50, la 150 de unităţi de învățământ.

Acest program-pilot a început în anul 2016 şi a rămas la acelaşi număr de unităţi de învăţământ, 50, timp de trei ani.

A treia măsură este cea referitoare la stabilirea costului standard atât pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, cât şi pentru unităţile de învăţământ particular şi confesional, care, potrivit ministrului atrage și creșterea salarială, prevăzută pentru acest an bugetar, a profesorilor.

Foto: pixabay.com


Poartă vorba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here