Poartă vorba

Antrenorul Ioan Băgărean este unul dintre cei mai talentați tehnicieni care lucrează cu copiii din Cluj. De 48 de ani este în slujba sportului, iar cariera sa a fost legată cea mai mare parte a timpului de Universitatea Cluj. A lucrat însă și pentru CFR Cluj, iar printre foștii săi elevi se află fotbaliști de primă clasă, precum Florescu sau Roșu, unul dintre cei mai iubiți fotbaliști ai Viitorului Constanța. Acum, Ioan Băgărean este antrenor la Academia de Fotbal Napoca și încearcă să îi descopere încă de mici pe viitorii fotbaliști care pot evolua în Liga I sau sub culorile echipei naționale. Antrenorul Ioan Băgărean a oferit un interviu pentru SportinCluj.ro.

Reporter: Care credeți că ar fi calitățile unui copil care vrea să se apuce de fotbal?

Ioan Băgărean: Păi, în primul rând, să cunoască jocul, să aibă cunoștința mingii și să o perceapă. Și să mai fie pornit de la părinți, adică să îl lase la fotbal, să nu intervină părinții. Aceasta ar fi principalul.

Reporter: Cât de greu este să lucrați cu copii din aceștia, micuți?

Ioan Băgărean: E foarte greu. Eu lucrez cu copii de vreo 48 de ani și am o plăcere tot timpul să formez grupele. Sunt un luptător, cum s-ar spune. Să formez o grupă de copii e cea mai frumoasă muncă și cea mai grea.

Reporter: Aveți deja o mulțime de copii care v-au trecut prin mână. De cine sunteți mândru?

Ioan Băgărean: Da! Să îi luăm pe ultimii. Ar fi Roșu, care a jucat la CFR și acum e la echipa lui Hagi, Viitorul Constanța. Apoi Negruțiu, care joacă tot acolo, Kiss, portar, care de anul viitor va ajunge acolo, la Constanța…

Reporter: Ați lucrat multă vreme și la CFR Cluj, și la Universitatea Cluj. Sunt diferențe foarte mari între cele două cluburi, ca mentalitate, ca stil?

Ioan Băgărean: Da, ca mentalitate! La clubul Universitatea, se spune că publicul iubește cel mai mult acest club. Însă unii suporteri sunt prea pătimași și fac greșeli din această cauză. Nu toți, nu mă refer la cei mai mulți, cei care iubesc sincer echipa, ci la scandalagii. La CFR am întâlnit oameni foarte educați. Deși am fost la CFR numai vreo patru ani, a fost foarte frumos. Am format grupele 2004, care a ajuns vicecampioană pe țară, a pierdut cu Atletico Arad, am format grupa 2005, care a câștigat foarte multe turnee în țară și acum trei ani am avut ocazia să dau mâna cu domnul Gheorghe Hagi la Târgu-Mureș, unde a fost un turneu foarte puternic, pe urmă am câștigat Memorialul Miki Nagy la Târgu-Mureș cu grupa 2006 de la CFR. Au fost 10 echipe, am jucat nouă meciuri și am lăsat amintiri foarte plăcute la CFR. Au fost regrete foarte mari că am plecat – din partea conducerii, din partea spectatorilor, părinților de la CFR. Mereu am lăsat loc de bună ziua la CFR și sunt salutat cu plăcere și la CFR și la Universitatea.

Reporter: Care este cea mai mare satisfacție din carierea dvs de antrenor de până acum?

Ioan Băgărean: Cea mai mare satisfacție este atunci când se ridică diferiți copii, care joacă în Liga I, precum Ciupe sau Florescu. Într-un an sau doi, lăsam grupe gata formate și alți antrenori mai puneau puțin piper și spuneau ”Uite ce ciorbă bună am!”.


Poartă vorba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here