Poartă vorba

Unul dintre cele mai pitoreşti locuri din Munţii Apuseni este Ţâcla Gavrii. Este vorba de o stâncă ce domină Defileul Răcătăului şi care, potrivit unei legende, este Tărâmul lui Zamolxe, adică locul unde acesta s-ar fi ascuns de oameni vreme de şapte ani. Ţâcla Gavrii este şi locul unde locuiesc urşii din apropiere de Mărişel, pentru că zona de bolovani şi stâncăraie este inaccesibilă oamenilor, scrie ClujToday.ro.

 

În fiecare an, mii de turişti merg să viziteze Ţâcla Gavrii, locul cel mai spectaculos de unde pot fi admirate satele Mărişel şi Măguri. Turiştii trebuie să coboare de pe platoul Mărişelului pe o cărare îngustă, care şerpuieşte printre brazi şi bolovani, până la o stâncă ce se înalţă spre cer aidoma unui colţ fioros de mistreţ. Ţâcla Gavrii domină defileul Răcătăului, care se întinde la câteva sute de metri sub stâncă. ”Este un loc pe care încă nimeni nu a putut să îl străbată cu piciorul. De aceea s-a născut legenda cu Tărâmul lui Zamolxe”, spune reprezentantul Asociaţiei Pelaghia din Mărişel, Viorel Pleşa.

Zona în care se află Ţâcla Gavrii a devenit arie protejată. Acest lucru înseamnă că au crescut şansele ca biodiversitatea zonei să fie păstrată şi pentru generaţiile viitoare, după cum spun specialiştii în protecţia mediului.


Poartă vorba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here