Odată cu venirea pe lume a „micilor fantastici” redescoperim lucrurile simple ale vieţii.
Mă trezesc rememorând clipele de început în care fetiţa mea îşi mişca şi închidea palmele sau mă atingea la orele de masă. Fascinante şi stinghere momente… clipe după care îţi dai seama că trebuie să facă lucruri noi şi noi ca să evolueze. Şi atunci începi să te bucuri şi să fi nerăbdător. De la mişcatul mânuţelor vrei să ajungă direct la îmbrăţişări şi la alergat prin casă.
Toate etapele sunt importante în dezvoltarea simţului mişcării la copii, de la rostogolire la mersul de-a buşilea, la stat în şezut şi mers în picioare. În timpul formării mecanismelor de mişcare copilul dezvoltă legături neuronale, adevărate tipare, care îl vor însoţi toată viaţa. Ca un roboţel, care face anumite mişcări în baza unui program scris şi rulat după detalii fin gândite. De aceea este important ca mişcările să fie învăţate corect, mai ales mersul de-a buşilea. Dacă observaţi sau simţiţi că ceva nu este în regulă, atunci ar fi bine să consultaţi un medic ortoped.
Odată ce s-a ridicat în picioare… a lui e lumea toată!!! Încurajează-l să alerge, să se caţere în copaci, să-şi îmbunătăţească echilibristica mergând pe borduri, supravegheză urcatul şi coborâtul scărilor.
În timp, vei observa la copilul tău că există o strânsă legătură între micile dificultăţi de coordonare a corpului şi cele emoţionale sau cognitive, de cunoaştere teoretică a unor operaţii simple.
Dacă va imita mişcările agile ale unei pisici va conştientiza că şi mintea lui poate fi la fel de abilă, pliabilă pe situaţii şi capabilă să te surprindă!
Odată cu înaintarea în vârstă, încurajaţi-vă copilul spre jocuri vesele care să implice multă mişcare, în casă sau în exterior.
Jocurile ce necesită efort muscular vor stimula copilul şi din punct de vedere neurologic, fiind esenţiale pentru o copilărie sănătoasă.
Obţii mai mult decât ai crede la prima vedere: trup tonifiat, minte sănătoasă, copil echilibrat… părinte împlinit.