Părinți, nu neglijați simtomele și manifestările ADHD, apelați la sfatul specialiștilor și insistați pe abordarea pluridișciplinară din punct de vedere medical a problemei. Cereți ajutorul art terapiei, strigați-o, căutați-o și împreună cu copilul și restul familiei lucrați ani de zile la reașezarea și întipărirea conduitelor de învățare, familiale și sociale.
Doar așa Hiperactivitatea, Impulsivitatea și Neatenția vor lăsa viața copilului tău să decurgă frumos, lăsând în urmă mare parte din dificultățile ce pot să apară, cum ar fi: dificultăți parentale, relații instabile, probleme la școală și universitate, problemele sociale, probleme de organizare ale vieții cotidiene, probleme educaționale, ticuri, comportamente sociale deranjante sau probleme apărute la locul de muncă.
Și vă veți opri aici! Nu mai ajungeți la tulburări de personalitate, de anxietate, depresii, tulburări de dezvoltare sau a celor apărute prin utilizarea diferitelor jocuri si droguri.
Ca părinte speri să nu fie copilul tău în situația aceasta, te amăgești ca o treacă odată cu vârsta sau o să își diminuaze sau estompeze efectele. În realitate lucrurile stau altfel. Fără terapie pluridișciplinară se înrăutățește relaționarea copilului cu familia, apar carențe în educație și eforturi mari la integrarea lui în plan social și mai târziu la angajare.
Conform studiilor realizate și prezentate de către dr. Laura Daniela Cîmpean, specialist în neurologie și psihiatrie pediatrică, în cadrul Congresului SNPCAR, „efectele ADHD se răsfrâng în prima etapă în mediul familial. Copilul este predispus la izbucniri emoționale, se simte demoralizat de eșecurile constante, are rutine personale și de familie mai haotice și un procent mai mare de divorț/ separare la vârsta adultă.
Din punct de vedere social va avea dificultăți în a lega sau susține prietenii, ascultare diminuată și uneori aptitudini sociale nepotrivite. Poate recurge mai rapid la mânie atunci când se enervează. Își va gestiona slab finanțele, va abuza de fumat sau alcool sau va începe să consume aceste substanțe mai de timpuriu, fiindu-i aproape imposibil să renunțe la ele ( în special la fumat).”
Nici la capitolul educație și angajare nu va excela. „S-a evidențiat că din rândul copiilor cu ADHD există un procent mai ridicat de absenteism, de pierdere a locului de muncă și au obținut note mai slabe la materiile ce solicită abilități. Întâmpină dificultăți în respectarea termenelor și de multe ori rătăcesc lucrurile. Mai mult, întărzie adesea la serviciu sau la întâlniri.”
Ce se întâmplă de fapt? Observi cum copilul tău nu se poate focusa mental pe un „ fundal informațional, ci își mută atenția de la o idee la alta în scurt timp. Această „fugă de idei„ nu îi va permite să acumuleze informații la adevăratul lui nivel intelectual. Nu poate duce mai mult de două sarcini la bun sfârșit… pe a treia o uită pe drum….Nu e păcat? Și de aici apar consecințele descrise mai sus…
Așadar, Părinte, mobilizează-te! Caută ajutor pentru viitorul celui drag ție! Acordă-i timp, investește energie și multă răbdare! Viața îți va oferi cel mai frumos cadou: echilibrul, liniștea și statornicia emoțională a copilului tău!!!