Poartă vorba

Ai un copil care trece adesea în zbor de la o activitate la alta? E mereu conștient de ce se petrece în jurul lui și caută lucruri noi și interesante? Atenția lui este îndreptată spre lumea exterioară și spre situațiile ivite în social, nu pe directivele și frământările tale. Nu că nu le-a perceput, dar sunt atâtea aventuri care îl așteaptă încât consideră că se poate ocupa de tine mai târziu… tu așteaptă, el cucerește lumea ieșind la ”rampă”.

Copilul cu temperament sangvin ”copilul fluture” trăiește în prezent, în lumea lui magică, așa că trebuie să îi dai libertate în raport cu timpul. Nu te enerva dacă mergând să își ia pantofii găsește pe drum alte lucruri cu care să se joace. Știe că vă grăbiți să plecați! Dar lui nu îi pasă… Fii realist cu privire la gradul lui de implicare sau neatenție, vorbește-i de la nivelu ochilor sau adu-i tu pantofii. Sau… poți organiza lucrurile din timp. Strigând la el din cealaltă parte a casei nu vei reuși să îl mobilizezi în direcția bună.

Unui astfel de copil trebuie să îi oferi mult joc imaginativ, ieșiri în aer liber, tovarăși de joacă  și mult timp liber pentru a visa cu ochii deschiși. El este cel care va aduce culoare și bucurie în grupul de joacă.

Nu te aștepta să stea liniștit mai mult de o jumătate de oră dar pregătește-te să fii fermecat de un sărut, o îmbrățișare sau de o floare surpriză, când te aștepți mai puțin.

Culoarea temperamentului sangvin este galbenul iar elementul de lui este aerul. Copilul cu acest tip de temperament se încarcă cu energie când este împreună cu alții, este optimist, flexibil, sensibil și amabil. Nu are mare putere de concentrare dar are din abundență intuiție și imaginație.

Devine mai înțelept odată cu înaintarea în vărstă și îi place schimbarea…. benefic, pentru vremurile pe care le trăim!

Notă: de la trei la zece ani copiii se află preponderent în etapa sangvină, lucru perceput de altfel de toți părinții, bunicii și educatorii…


Poartă vorba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here