Copilul tău este cel pe care îl observă adesea ceilalți părinți la locul de joacă? E iute din fire, activ, cu o voință puternică, uneori chiar impulsiv? Înseamnă că știi ce înseamnă o viață activă, plimbări în parc și aer liber, bicigletă sau role.
Cu siguranță momentele când îl implici în activități, îl provoci și îl responsabilizezi îți oferă clipe de respiro. Atunci… ai grijă să rămână activ, util și să aibă cât mai multe activități fizice. Dacă nu plictiseala îl va împinge spre un comportament distructiv.
În situația în care nu ai înțeles asta și pui ”gaz pe foc” rezultatul nu va întârzia să apară… vei înțelege ce înseamnă situațiile tensionate… Recomandat ar fi să îți ascunzi irașcibilitatea și să îl scoți din starea aceea de încordare. Iar discuția pe marginea comportamentului avut să o aveți după ce ai „dezamorsat” situația tensionată.
Inspiră-l cu atitudinea ta și explică-i consecințele firești ale comportamentului lui. El are nevoie să te ia drept exemplu! Fiind pozitiv și echilibrat el învață autocontrolul și stăpânirea de sine.
Știi foarte bine și ce se întâmplă dacă nu ai reușit să detensionezi situația… Mda,foloșește mâââinile, piciiiioaaarele și foorța în loc de cuvinte!
Așadar, puiul tău are mare nevoie de provocări în momente dificile. ” Pun pariu că nu reușești să îți pui pijamaua până când eu fac patul!”. Are nevoie ca tu să fi calm și categoric. La început te va presa, dar apoi se va liniști dacă va simți fermitate în glasul și atitudinea ta.
Confruntările față în față nu prea dau rezultate în cazul copilului coleric. Cu energie, fermitate și atitudine pozitivă abordează subiectul mai târziu, când faceți treabă împreună. Dar explică-i într-o manieră care să nu implice o confruntare. Amintește-ți că fiecare acțiune implică o reacție. Doar așa va face alegeri comportamentale potrivite.
Laudă-l, nu îl critica! Urmărește-l și observă atunci când face lucruri pe care ai dori să le repete și laudă-l atunci! Folosește-te de calitățile lui de lider:” Mâinile iscusite sunt făcute ca să creeze, nu să lovească!”
Culoarea asociată temperamentului coleric este roșu iar elementul lui este focul. Va fi o persoană de încredere și de cuvânt, optimistă, veselă, preocupată să exceleze profesional, bună la suflet, generoasă și loială, atâta timp cât îi sunt apreciate eforturile.
Chiar dacă pentru moment puiul tău pare greu de stăpânit și uneori dificil nu uita un lucru: copii cu caracter coleric sunt liderii și inventatorii de mâine!
Notă: Copii între unu și trei ani și adoleșcenții sunt preponderent în etapa colerică.