Realizezi că ai un copil cu temperament melancolic și …. din multe puncte de vedere, ești un norocos. Îi va plăcea întotdeauna mâncarea caldă, nu rece și căldura inimii și a compasiunii.
De multe ori e greu să înțelegi când trebuie să insiști și când să renunți în a-l încuraja să participe la o acțiune. Ei, atunci vine fraza magică: ”Vom încerca și dacă nu o să-ți placă, o să plecăm repede!”
Dacă a căzut cu bicicleta povește-i cât de rău ai pățit-o și tu când erai mic. O să mediteze la asta… ”uite, a experimentat și tati senzația și a trecut… e aici”. Sprijină-l cu blândețe, învață-l să devină curajos.
Va fi copilul care va aborda cu prundență diverse situații limită. E tăcut și rezervat, se joacă mai mult singur sau cu un singur prieten. E deranjat de schimbare și se retrage în confortul rutinei. Parcă începi să îți pui întrebări când cere la masa de dimineață cereale cu lapte, zile la rând… și le mănâncă cu plăcere de parcă ele îi aduc liniștea.
Face un capăt de lume dintr-o căzătură cu bicicleta! Cauți să îl ajuți, să devină mai dezinvolt dar nu reușești să îl scoți din ritmul lui. E anxios, tăcut și rezervat.
Pentru tine ca părinte e greu de acceptat asta, mai ales dacă ești coleric sau sangvin. Încearcă să reziști tentației de a-i schimba felul de a fi sau de a-l întări. El e unic în felul lui. Dacă vrei să îți ajuți copilul să fie puternic ține-l aproape, nu-l împinge în afară. Nu îi trece cu vederea temerile, lasă-l să și le exprime. Doar așa îl vei ajuta să le diminueze, confruntându-vă împreună cu ele.
Sprijină-l constant pentru a-i da siguranță. Oferă-i dragoste constantă și intensă. Așa va avea curaj să înfrunte lumea toată.
Înțelege când trebuie să insiști și când să renunți în a-l încuraja să participe la o acțiune. Dă-i întotdeauna când insiști o alternativă, nu-l copleși…”vom încerca și dacă nu o să-ți placă, o să plecăm repede!”
Culoarea temperamentului melancolic este albastrul, iar elementul lui este pământul.
Sunt miloși din fire, sar în ajutorul celor care au nevoie și pot să devină la vârsta adultă apărătorii celor sărmani.
Notă: În mintea unui copil melancolic viața și schimbarea sunt lucruri deficile. Mult depinde și de modul în care tu, ca părinte, tratezi anumite situații.
Vârsta mijlocie a vieții este în general etapa melancolică.