Nu de puține ori te-au surprins reacțiile și trăirile copilului tău. Uimirea e amplificată de modul cum el relaționează cu mediul. Atunci când îl vezi inexpresiv, crezi că este dezinteresat de un anumit lucru și îți dă câte o replică care te pune pe ganduri… realizezi, cu uimire, că ai un copil mult mai profund în gândire și stai și te întrebi cum ai putea să îî vii în întâmpinare. Ei… se pare că ai un copil cu temperament flegmatic.
Provocarea intervine atunci când tu, părinte sau bunic, ești coleric sau sangvin… Te trezești tras de mânecă și adesea oprit din raționamente sau activități, minunate situații comice… Așa înțelegi și tu să te oprești sau să te reinventezi, datorită copilului tău. S-ar putea să îți placă chiar mai mult decât îți poți imagina. Îți va aduce stabilitate!
E un copil imperturbabil și calm, cu o fire răbdătoare. Dacă îl întrebi cum se simte, îți va răspunde ”bine”. Așa, tati sau mami, definește binele dacă te-ai grăbit și nu ai avut răbdare să ajungi la el din aproape în aproape. Și dacă imediat după ”bine” mai întrebi și ce ai învățat azi la grădiniță sau la școală, poți auzi invariabil un ”nimic” sau ”nu mare lucru”.
Ca bebeluș e liniștit, iar la vârsta de unu- trei ani va fi ascultător. Nu are neapărat nevoie de activități diverse și stimulare, își va trăi viața profund și liniștit.
Caută să ai cât mai multe moment de conectare cu el, comunicând direct. Așa îi vei descoperi intensitatea trăirilor lăuntrice și îi vei gusta din plin umorul. Îl are. Ai observat?
Atunci când un copil e calm și ascultător ai tendința de a-l ignora și de a acorda mai multă atenție lucrurilor curente, de zi cu zi. Aici greșești: Dă-i mereu atenție!!! Realizează activități săptămânale cu el și arată-i că ești interesat de lucrurile și trăirile din viața lui. Aranjați împreună un loc în casă în care el să se simtă liniștit, chiar dă-i de înțeles că îi respecți intimitatea și că vei fi acolo, în afară, pentru atunci când el se hotărăște să iasă. Copilul tău absoarbe lent informațiile din jur și are nevoie de timp de gândire.
Deși are o viață lăuntrică intensă reușește cu succes să își păstreze echilibrul interior.
Culoarea copilului cu temperament flegmatic este verdele iar elemental său este apa.
Poate ai observat că rămâne calm chiar și în momentele dificile. Atunci când ceilalți copii țipă alarmați că au scăpat un păianjen între jucării, pe el îl vei auzi spunând: ”Copii, copii nu vă panicați! Să ne păstrăm calmul!!!”.
Notă: Etapa de bebeluș este etapa flegmatică.