”Ne-a plăcut mult! Mai vrem! Sau mai bine zis ”nu am terminat ce aveam de făcut… mai stăm în sala asta!! Emilia, mai vreau plastelină! Eu vreau colori… eu acuarelă…. eu de lipit, vreau ochelari de spiderman… și eu vreau…. și eu!!! Sau lasă… mai bine pictează-mă pe față ca Spiderman!”… așa se derulau dialogurile după primele 20 minute din activitatea unui grup de copii, de vârste diferite, de etnii diferite, cu manifestări și nevoi diferite. Aceasta e finalitatea unei activități reușite de incluziune: te observ, am răbdare să manifești și tu, nu te judec, te accept așa cum ești, te înțeleg, îți vin în întâmpinare și te ajut, poate îmi vei spune un secret despre tine, apoi la final apreciez că ai reușit să îmi spui ce simți și te aplaud!!!
A avut loc prima activitate de art terapie, în Grădinița Licurici Grigorescu cu Asociația Terocart Academy, dintr-un șir lung ce vor urma pe parcursul a doi ani, în cadrul Proiectului educativ interjudețean ”Pentru toți copiii, același zâmbet”.
Acest proiect este derulat, sub umbrela Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Cluj, de către Grădinița PP Licurici Cluj- Napoca în colaborare cu Inspectoratele Şcolare ale Judeţelor Cluj și Alba, Grădiniţa cu P.P. Nr. 11 Alba, Grădiniţa cu P.P. ,,Playful Learning” Cluj, Asociația de Psihologie Pozitivă Aplicată și Asociația Terocart Academy.
Se urmărește înlăturarea discriminărilor de orice fel precum şi ideea de egalizare a şanselor pentru toți copii și totul începe cu un Muzeul al emoțiilor, în care fiecare dintre copii își prezintă unicitatea trăirii proprii prin lucrarea realizată de el.
E întradevăr o realizare să observi cum de la trăirile și nevoile fiecăruia se ajunge la cooperare și acceptare între copii, prin: reamintirea propriei emoții, exprimarea unei bucurii sau tristeți, apariția sentimentului de speranța că lucrurile vor continua pozitiv, asumarea și angajarea trăirii proprii, echilibrarea sinelui, înțelegerea de sine/ conștientizarea și în final creșterea și aprecierea proprie și a celorlalți. Doar așa învățăm să privim cu ochi mai îngăduitori și mai atenți lumea din jurul nostru.
-Emilia, ai o baghetă magică!!! Ai spus doar: ”să ne găndim fiecare ce vrem să îi transmitem lui Moș Crăciun, cum am vrea ca el să ne vadă, prin ochii cui…. Ne-ai pus la dispoziție diverse culori, acuarele, decupaje, plasteline, figurine, coli de hârtie… și noi am pornit în aventură, am ales fiecare ce am crezut că ne reprezintă. Și i-am scris lui Moș Crăciun!”
Plusul acestui gen de activitate, de art terapie, e că ajută la eliminarea/ spargerea barierelor emoționale. Astfel în activitate ajung să comunice mai toți, chiar dacă sunt atât de diferiți. Unii copii au un concept limitat asupra relațiilor familiale, alții contact vizual slab iar unii nu pot sta locului în timp ce ascultă.
Sunt copii care nu reușesc să răspundă atunci când li se adresează cineva sau cărora li se pare dificil să decidă când și cu cine să-si împartă spațiul corporal.
Poate un copil are dificultăți de așteptare sau nu este capabil întotdeauna să citească emoțiile altora ori altul te strânge prea tare în brațe atunci când te îmbrățișează.
Unii copii exprimă mânie exagerată în anumite situații, alții nu știu poate să-și controleze furia sau folosesc un limbaj nepoliticos și nelalocul lui.
Muzeul emoțiilor prin art terapie vine în întâmpinarea copiilor ce folosesc o voce inadecvată, fără un control al dinamicii, ce sunt incapabili să discearnă emoțiile în voce sau care folosesc o emoție greșită în voce.
Prin interacțiune în procesul de creație ajung să coopereze, să înțeleagă perspectivele celorlalți, să elimine din dificultățile de înțelegere a dinamicii jocului, să discearnă cine îi sunt prietenii și implicit să piardă din anxietate ce apare la unii în perioadele pentru care nu știu ce urmează să se întâmple sau care nu sunt structurate.
Obiectivul general al proiectului este transpus foarte frumos în moto-ul acestuia: ,,cel mai mare lucru pe care-l poţi face pentru un prieten nu este să-i dai din bogaţiile tale, ci să i le scoţi la iveală pe cele care sunt ascunse în el însuşi. “ Benjamin Disraeli.
Salutăm ideea inițiatorilor proiectului mulțumind totodată: Dir. Psiholog Veronica Bogorin/ CJRAE Cluj; Dir. Prof. Nicoleta Bucur, Dir de structură, Ed. Liana Rus, Prof. Adina Radu/ Grădinița PP Licurici, art- terapeut Emilia Chirilă/ Terocart Academy.
Sperăm în transpunerea acestuia, la scară largă, în grădinițe, școli și licee.