Poartă vorba

                       

                COMUNICAT DE PRESĂ                                              

19 ianuarie 2018

Cluj- Napoca                                                    

ASOCIAȚIA TEROCART ACADEMY vă invită la lansarea proiectului ART- TERAPIA ÎN TULBURĂRILE EMOŢIONALE ALE COPILULUI ŞI ADOLESCENTULUI, joi, 25 ianuarie, ora 17.30, în sala festivă a Liceului de Arte Vizuale ”Romulus Ladea”, din str. Dorobanților nr 56, Cluj-Napoca.

 Inițiativa este sprijinită de Fundaţia Pentru Comunitate şi MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor, iar perioada de desfășurare este decembrie 2017-august 2018.

Terocart Academy printr-un proces pedagogic- terapeutic inovativ urmărește dezvoltarea competenţelor sociale care să faciliteze integrarea socio-profesională a copiilor şi adolescenţilor, inclusiv a celor cu dizabilităţi prin: antrenarea empatiei în relaţiile interpersonale, dezvoltarea unor strategii intrapersonale şi interpersonale de rezolvare a problemelor şi a conflictelor, spargerea blocajelor emoţionale, optimizarea capacităţilor de autocunoştere şi dezvoltare a capacităților cognitive (memorie, atenţie, limbaj, gândire etc), eliberarea de tensiuni, anxietate, înlăturarea frustrărilor acumulate şi a sentimentelor negative, perfecţionarea unor abilităţi artistice deja formate (colaj, pictură, modelaj etc). Orele de terapie vor fi ținute în romănă și sau maghiară, funcție de beneficiarii programului” a precizat coordonatorul proiectului, Dr. Emilia Chirilă.

”Unicitatea Proiectului nostru, finanțat de Fundaţia Pentru Comunitate şi MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor pe perioada decembrie 2017- august 2018, constă în folosirea în art-terapie a unei instalații multimedia ce realizează o intervenţie holistică 3D prin care se pot vizualiza relaţiile părinte – copil, copil – mediu, inclusiv cel ambiental, felul în care copiii sunt afectaţi de percepţia părinţilor asupra realităţii înconjurătoare, al anturajului, al mediului (familiar, social, ambiental), precum şi percepţia unor realităţi considerate ameninţătoare” declară Diana Drăgan – Chirilă, doctor în arte vizuale.

La conferința de deschidere a proiectului, din 25 ianuarie, invitat special este dl. director Zmicală Gavril, artist vizual (ceramist) cu o bogată experiență în pedagogia artei și în integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale în învățământul de masă, care va prezenta un film cu activitatea din cadrul liceului cu privire la art-terapie.

La o dată ulterioară, convenită de comun acord cu părinții și educatorii Grădiniței Licuricidin  Cluj- Napoca va avea loc o întâlnire de lucru, pentru discuții pliate pe nevoile copiilor deja depistați în urma testărilor efectuate în cadrul Proiectului.

La eveniment vor participa reprezentanții ai Fundației pentru Comunitate, specialiști în sănătate mintală care au inițiat proiectul: Emilia Chirilă, artist vizual, art-terapeut, doctor în arte plastice şi decorative -coordonatorul proiectului, Daniela Laura Câmpean, medic primar psihiatrie pediatrică, medic specialist în neurologie pediatrică, atestat în managementul serviciilor de sănătate, doctor în medicină, Diana Drăgan – Chirilă artist multimedia, doctor în arte vizuale, lector universitar secția română și maghiară, Ramona Liana Săplăcan, pedagog social, părinte, administratorul site-ușui copilarie.org, specialiști CJRAE Cluj, educatori, învățători, pedagogi, psihologi din Liceul de Arte Vizuale Romulus Ladea și ai Grădiniței P.P. Licurici”, beneficiari și public.

Discuțiile abordate vor fi legate de rolul terapiei prin artă în tulburările emoționale ale copilului și în consolidarea imaginii de sine, obiectiv comun tuturor cazurilor de educație/art –terapie. Pentru părinții de preșcolari se vor distribui pliante de educație parenală.

Pentru detalii, vă rugăm contactaţi Coordonatorul Proiectului:

Dr. Chirilă Emilia,

Președinte Asociația Terocart Academy

office@copilarie.org

0787-542.610


Poartă vorba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here