În loc de concluzii generale, ASOCIAȚIA TEROCART ACADEMY vă invită la expoziția interactivă a beneficiarilor Proiectului ART- TERAPIA ÎN TULBURĂRILE EMOŢIONALE ALE COPILULUI ŞI ADOLESCENTULUI, vineri, 8 iunie 2018, ora 12, la Liceul de Arte Vizuale ”Romulus Ladea” str. Dorobanților nr 56, Cluj-Napoca.
S-a dorit transformarea unui proiect medical într-un proiect artistic.
Expoziția de arte vizuale”Festina lente – Grăbește-te încet!” înglobează: ceramică, desen, pictură, animație și filme video, lucrări ale copiilor și despre copii și se va derula pe perioada: 08 iunie- 31 august 2018.
Proiectul este sprijinit de Fundaţia Pentru Comunitate şi MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor, cu perioadă de desfășurare: decembrie 2017- august 2018 și a facilitat selectia unui număr de 52 de copii şi adolescenţi din învăţământul de masă, cu componenţa pe vârste: 2- 19 ani, ce întrunesc criteriile pentru tulburarea de personalitate de tip antisocial, de ambele sexe, din familii tipice sau atipice, cu diverse vulnerabilităţi sociale, cu dizabilităţi psihomotorii, proveniţi din familii în care se întâlnesc mecanismele tulburării adictive în comportamentul unuia sau mai multor membrii.
Integrarea socioprofesională pe nivele de dificultate a activităţilor beneficiarilor a fost înlesnită prin deprinderile, metodele şi materiile tradiţionale din domeniul ceramicii fine, ale porțelanului.
S-au vizualizat artistic experienţele traumatizante fără ca beneficiarii să fie afectaţi de retrăirea traumelor. Ei au putut crea singuri imaginile cu care doresc să interacţioneze şi/sau să-şi amenajeze mediul, au decis liber asupra modului în care reacţionează şi îşi reglează emoţiile.
Unicitatea Proiectului nostru, a constat în folosirea în art-terapie a unei instalații multimedia ce realizează o intervenţie holistică 3D prin care se pot vizualiza relaţiile părinte – copil, copil – mediu, inclusiv cel ambiental, felul în care copiii sunt afectaţi de percepţia părinţilor asupra realităţii înconjurătoare, al anturajului, al mediului (familiar, social, ambiental), precum şi percepţia unor realităţi considerate ameninţătoare.
Persoanele participante la Proiect realizează o schimbare, se reduce anxietatea, teama de a greşi. Astfel se contribuie la creşterea calităţii vieţii, la îmbunătăţirea mediului material şi social cu accent pe reducerea violenţei, a infracţionalităţii şi a abandonului şcolar.
Se dezvoltă modificări ale atitudinii faţă de muncă, se descoperă noi activităţi de recreere şi de folosire utilă a timpului liber.
A crescut apetenţa lor cultural-artistică prin valorificarea potenţialului creativ în artele plastice şi vizuale într-un cadru educaţional inovativ (prin conceptul şi metodologia de lucru).
Proiectul este sustenabil prin dezvoltarea abilităţilor de adaptare deoarece participarea beneficiarului este voluntară.
Prin abilităţile de adaptare în cadrul şedinţelor de art-terapie beneficiarul dobândeşte autoritate asupra mediului înconjurător, fapt ce contribuie la sentimentul de competenţă. La solicitarea părinților, unor beneficiari, s-a asigurat și terapie individuală, au avut loc discuții de educație parentală. Unii aparținători au solicitat continuarea și în viitor a art-terapiei, terapiei ocupaționale și ludice . Dorim urmărirea evolutivă a grupului ţintă și pe viitor, inclusiv cu continuarea terapiei pentru beneficiarii actuali.
Continuarea terapiilor și discuțiilor individuale cu specialiștii din sănătate mintală vor fi asigurate și în continuare la Centru de Sănătate Mintală – Spitalul de Urgență pentru Copii Cluj- Napoca de către Doamna Dr. Daniela Laura Câmpean.
Vom menține o comunicare publică permanentă dintre echipa de proiect și părinți, tutori , educatori incluzând aici și publicul larg interesat de art-terapie, terapie ocupațională și ludică prin: https://www.facebook.com/pg/Terocart-Academy.
Asociația Terocart Academy are în proiect, publicarea unei broșuri cu activitățile din cadrul proiectului, ce va fi finalizat în luna august. Acesta va fi publicat cu scopul promovării educației/art-terapiei creative, terapiei ocupaționale și terapiei ludice, la scară largă.
ECHIPA extinsă de proiect care a asigurat organizarea și desfășurarea programului :
Asociația Terocart Academy
Dr. EMILIA CHIRILĂ artist vizual, art-terapeut, doctor în arte plastice şi decorative (educaţie/ art-terapie), membru UAP și al Academiei Internaţionale de Ceramică “NGO”, în relaţie cu UNESCO, Geneva, Elveţia- Autor și coordinator proiect, autorul formelor de porțelan pentru art-terapie, terapie ocupațională și ludică, curatorul expoziției ”Festina lente – Grăbește- te încet!”
Dr. DANIELA LAURA CÂMPEAN -medic primar în psihiatrie și neurologie pediatrică doctor în medicină, șef secție Centru de Sănătate Mintală – Spitalul de Urgență pentru Copii Cluj- Napoca
Dr.DRĂGAN- CHIRILĂ DIANA artist multimedia, doctor în arte vizuale, lector universitar la Universitatea de Artă și Design și Universitatea Babeș Bolyai autorul instalației „Iluzia prezentului ” – asigură participarea interactivă, holistică 3D prin tehnici de animație și film video interactiv;
RAMONA SĂPLĂCAN (părinte), jurist, pedagog social -asigură implementarea dpdv juridic a activităților proiectului
Liceul de Arte Vizuale ” Romulus Ladea”
Director profesor ZMICALĂ GAVRILĂ artist, ceramist
Profesor DRACEA DIANA artist, ceramist
Pofesor itinerant clasa CES CORINA HANC
Voluntar student an III psihologie UBB DIANA PĂTRASCU
Grădiniţa cu Program Prelungit ”Licurici”
Psiholog MADARAS KATALIN, colaborator voluntar la Asociația Terocart Academy
Pentru detalii, vă rugăm contactaţi Coordonatorul Proiectului:
Dr. Chirilă Emilia,
Președinte Asociația Terocart Academy
office@copilarie.org
0787-542.610