De ce este important să dezvolți inteligența emoțională a copilului tău?

0
2148
Poartă vorba

Emoțiile sunt prezente în fiecare moment din viaţa noastră și au un efect important asupra deciziilor și comportamentelor proprii. Cercetătorii concluzionează că inteligența emoțională este unul dintre ingredientele reușitei în viața personală și profesională, IQ-ul nefiind suficient pentru a obține performanță. Dintre două persoane cu același IQ va obține o performanță mai mare cea care are inteligența emoţională mai dezvoltată.

Spre deosebire de IQ, care este înnăscut și nu se modifică în timp, inteligența emoțională poate fi modificată și dezvoltată de-a lungul vieții încă din copilaria mică, odată cu dezvoltarea limbajului și a abilităților sociale.

Cumul de abilități învățate, aceasta îi va facilita copilului tău capacitatea de a controla și a se autocontrola în cazul stresului și al emoțiile negative dându-i o mai mare stăpânire de sine.

Având stăpânire de sine își va folosi eficient celelalte capacități și abilități pe care le posedă.

Va dezvolta mai puține probleme emoționale și comportamentale, succesul lui academic crește iar interacțiunile sociale sunt întărite cu efecte pozitive pe termen lung, în perioada adolescenței sau în viața de adult.

.În copilaria mică vorbim despre înțelegerea emoțiilor, exprimarea emoțională și autoreglarea emoțională. Învață-ți copilul să vorbească despre ce simte: „mă simt trist“, „acum sunt furios“, „am fost surprins când…”.

După învățarea identificării emoțiilor și conștientizare mergi mai departe…. la empatie și înțelegerea celorlalți. Pe măsură ce copilul tău își recunoaște propriile emoții le va cunoaște mai bine și pe ale celorlalți și de aici se dezvoltă empatia. De-a lungul vieții este la fel de importantă în relația cu ceilalţi, ca aptitudine socială pozitivă.

Vorbim aici de comunicare și de modul în care va ști să își rezolve problemele, de apartenența la grup (intrare în raport cu ceilalţi) și asertivitate.

O persoană cu inteligență emoțională reușește să își identifice emoțiile și semnele care le preced, comunică mai bine ce dorește, ce nevoi are, are capacitatea de a lua decizii și nu în ultimul rând manifestă empatie în raport cu ceilalți.

 


Poartă vorba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here