Poartă vorba

Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate pot merge vara aceasta în tabere, organizate de Salvaţi Copiii, prima dintre acestea având loc între 15 şi 19 iulie la Sinaia.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei, datele oficiale arată că aproape 30.000 de copii români se află în grija rudelor, după ce ambii părinți sau unicul părinte susținător au fost nevoiți să plece peste granițe, pentru a le putea asigura copiilor un trai decent în țară.

Astfel, 120 de copii din județele Argeș, Caraș-Severin, Iași, Hunedoara, Vaslui își vor petrece împreună aventura vacanței de vară.

„Copiii rămaşi singuri acasă, ai căror părinţi muncesc în străinătate, pentru ca ei să aibă în ţară o viaţă mai bună, reprezintă un fenomen sociologic complex, care trebuie abordat atât social, cât şi psiho-emoţional. Sunt copii puternici, dar vulnerabili, care au nevoie de relaţii sociale şi de timp de calitate cu ceilalţi. În timpului anului şcolar, lucrăm cu aceşti copii în centre specializate, unde pedagogii şi psihologii Salvaţi Copiii le vin în întâmpinare, îi ascultă. În timpul verii, când şcolile intră în vacanţă, sentimentul de singurătate şi uneori de abandon se acutizează, de aceea am pus la cale aceste tabere în care niciun copil să nu fie lăsat singur”, a explicat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Conform comunicatului, deși datele ANPDCA vorbesc despre 92.027 de copii cu unul sau ambii părinți nevoiți să muncească peste granițe la finalul anului 2018, proporțiile fenomenului sunt mult mai dramatice.

Dintre aceștia, 16.331 au ambii părinți plecați la muncă în străinătate și 12.806 de copii au unicul părinte susținător peste granițe.

„Pentru 2017, ANPDCA a raportat un număr de 94.896 de copii aflați în grija unui singur părinte sau a rudelor, dar cifrele obținute de Ministerul Educației Naționale de la Inspectoratele Școlare Județene pentru finalul anului 2017 indică un număr mult mai mare, de 159.038 de copii cu părinții plecați în străinătate. Nici datele provenite din sistemul educaţional nu sunt complete, surprinzând doar numărul copiilor integrați în sistemul de învățământ – preșcolari și școlari cu vârsta între 3-17 ani – și neincluzând copiii de vârstă antepreșcolară și pe cei neînscriși la școală/în abandon școlar”, arată sursa citată.

De la iniţierea programului dedicat copiilor rămaşi singuri acasă, peste 7.500 de copii şi 5.200 de adulţi au beneficiat de suportul echipei Salvaţi Copiii, cu sprijinul echipelor multidisciplinare formate din asistenţi sociali, psihologi şi cadre didactice, în 17 centre de zi din Bucureşti şi judeţele Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Dâmboviţa (2 centre), Iaşi, Hunedoara (2 centre), Mureş (2 centre), Neamţ, Suceava, Vaslui, Timiş.

foto: https://unsplash.com/search/photos/children-camp


Poartă vorba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here