Poartă vorba

Unele produse destinate alimentaţiei bebeluşilor care pot fi cumpărate de pe piaţă conţin o cantitate prea mare de zahăr, arată o analiză a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Organizaţia reaminteşte că o expunere precoce la produse îndulcite poate crea o preferinţă nocivă pentru alimentele de acest tip, pentru tot restul vieţii.

În plus, mai arată OMS, informaţiile de pe etichetele produselor destinate bebeluşilor creează confuzii, propunând astfel revizuirea criteriilor.

Potrivit unor rapoarte ale Biroului Regional pentru Europa al OMS, în cazul a aproximativ jumătate dintre produsele examinate, peste 30% dintre calorii provin din zaharuri totale, iar circa o treime din alimente conţin zahăr adăugat sau alţi îndulcitori,

Studiul a vizat 8.000 de produse comercializate în peste 500 de magazine din mari oraşe europene precum Viena, Sofia sau Budapesta.

În plus, consumul de băuturi îndulcite, de tipul sucurilor de fructe, poate fi folosit din ce în ce mai des pentru a înlocui consumul, mult mai sănătos, al fructelor proaspete.

Reprezentanţii OMS atrag atenţia că un aport ridicat de zahăr poate creşte riscul obezităţii şi al cariilor dentare, iar obiceiul de a mânca dulce poate deveni o adicţie de care copilul să nu se mai dezveţe nici peste ani de zile.

În 2018, instituţia a avertizat asupra creşterii numărului persoanelor obeze şi supraponderale în rândul europenilor, fenomen care riscă să inverseze tendinţa de creştere a speranţei de viaţă în această regiune.

Circa o treime dintre produsele analizate au în compoziţia lor zahăr, sucuri de fructe concentrate sau alţi îndulcitori, ingrediente care nu ar trebui adăugate în alimentele destinate copiilor mici.

În cazul a 18% până la 57% dintre aceste alimente, peste 30% dintre calorii provin din zaharuri, mai avertizează OMS.

Biroul Regional pentru Europa al OMS are 53 de state membre.

În ceea ce priveşte problema etichetelor, raportul arată că până la 60% dintre acestea conţin informaţii înşelătoare.

Studiul a mai arătat că alimentele considerate necorespunzătoare din punctul de vedere al recomandărilor OMS sunt comercializate ca fiind adecvate pentru copii mici.

Astfel, între 28% şi 60% dintre alimentele analizate sunt etichetate ca fiind adecvate nou-născuţilor cu vârsta sub şase luni, deşi ”OMS recomandă ca nou-născuţii să fie hrăniţi în mod exclusiv cu lapte matern în primele şase luni de viaţă şi, prin urmare, niciun aliment nu ar trebui comercializat ca recomandat copiilor sub şase luni”, se arată în raport.

Documentul propune inclusiv soluţia interzicerii adaosurilor de zahăr şi a îndulcitorilor în alimentele destinate bebeluşilor.

Organizaţia ar dori să oprească promovarea substitutelor pentru laptele matern şi recomandă ca alimentaţia copiilor cu vârsta între şase luni şi doi ani să se bazeze pe alimente bogate în substanţe nutritive, preparate la domiciliu.

foto: https://unsplash.com/search/photos/food-baby


Poartă vorba

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here