O tabără dedicată învățării limbii române într-un mod distractiv a fost organizată recent în localitatea bihoreană Săcuieu, chiar în ştrandul termal din oraş, scopul fiind acela de a crește nivelul cunoștințelor în acest domeniu pentru copiii etnici maghiari.
Tabăra, care s-a desfășurat între 29 iulie și 2 august, a fost organizată împreună cu asociaţia locală „Scola Nostra”, dar și cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor.
„Tabăra este menită să ofere posibilitatea copiilor din regiune să asimileze cunoştinţe de limba română într-un mod jucăuş, interactiv. Copiii îşi dezvoltă competenţa de comunicare în limba română, abilitatea de exprimare şi vocabularul, în modalităţi nonformale. Oferim astfel şi posibilitatea unui schimb de experienţe lingvistice şi culturale între copii, atât prin activităţile zilnice, cât şi în cadrul serilor de dans popular, cu cântece folclorice sau altele”, a precizat, pentru AGERPRES, Antal Noemi, din partea organizatorilor.
La cursurile acestei tabere au participat 27 de copii din orașul Săcuieu, dar și din satele învecinate. Între un scăldat în apele termale și o vizită la Oradea, Grădina Zoologică, copiii au studiat limba română cu o profesoară specializată.
Una dintre marile probleme din ciclul gimnazial ale copiilor care aparțin unei minorități etnice este legată de învățarea limbii române, care multă vreme s-a predat acestora ca limbă maternă, în condițiile în care în primii ani de viață ei învățau acasă o altă limbă.
De aproximativ 7 ani s-a reușit schimbarea acestei abordări, respectiv “învățarea limbii române ca limbă nematernă”, ceea ce presupune metode diferite de predare pentru copiii aparținând unei minorități, față de copiii români.
Asociația Părinților Maghiari susține într-un comunicat de presă că această metodă este mult mai eficientă, iar “generaţiile care o aplică se dezvoltă minunat, fapt demonstrat şi de evaluările naţionale periodice”.
Proiectul taberei de la Săcuieu, aflată la cea de-a doua ediţie, se adresează copiilor care nu au cunoştinţe solide de limba română şi este implementat cu sprijinul Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte din cadrul CJ Bihor, cu o finanţare de 3.000 de lei, alături de 10% cofinanţarea organizatorilor.
Practic, prin dobândirea acestor cunoștințe, copiii își întăresc și șansele de a studia în România până la un nivel superior, precum cursurile universitare, și de a alege cu mai mare ușurință ce drum urmează în viață.
Populaţia oraşului Săcueni este, potrivit recensământului efectuat în 2011, de 11.526 de locuitori, majoritatea locuitorilor fiind maghiari (74,54%). Liceul teoretic „Petofi Sandor” din oraş oferă şcolarizare în două secţii: română şi maghiară.
Asociaţia „Scola Nostra” funcţionează din anul 2004 şi se implică în viaţa şcolii prin realizarea unor proiecte şi activităţi.
După această tabără urmează o alta, de limba germană, apoi o alta pentru iubitorii de biciclete, iar ulterior un camp de fotbal, urmând ca ultima tabără să fie una dedicată dezvoltării relației copiilor cu natura.
Foto: pagina de Facebook Béres Csaba Székelyhíd Polgármestere